آرتروز مفصل زانو یک بیماری دردناک و پرتکرار است که با افزایش سن بدتر می شود. علائم آن شامل درد، تورم و سفتی مفصل زانو است و درمان های مختلفی برای کاهش علائم آن وجود دارد.
آرتروز یک بیماری است که مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند زانو را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه درمان کاملی برای آن وجود ندارد، اما اقداماتی می توانید انجام دهید تا علائم کاهش یابد و پیشرفت بیماری کاهش یابد.
سه استخوان به هم می رسند تا مفصل زانو شما را تشکیل دهند. آنها عبارتند از:
استخوان ران (فمور)
ساق پا (درشت نی)
کاسه زانو (کشکک)
غضروف به عنوان بالشتک بین استخوان ها عمل می کند و از ساییدگی آنها جلوگیری می کند. آرتروز زانو می تواند منجر به درد و تورم در مفصل شود.
حدود ۱۰۰ نوع آرتریت وجود دارد. رایج ترین انواعی که ممکن است زانوهای شما را تحت تاثیر قرار دهند عبارتند از:
برای توضیحات بیشتر به سایت دکتر راستگو مراجعه فرمایید.
افراد در هر سنی ممکن است به آرتروز زانو مبتلا شوند، اما خطر ابتلا به آرتروز زانو برای افراد بالای ۵۰ سال و زنان بیشتر است.
متخصصان ژن هایی که باعث آرتروز، از جمله آرتروز زانو، میشوند را شناسایی کردهاند و پیشبینی میکنند که ژن های بیشتری هنوز کشف نشدهاند. ابتلا به ویروس یا بوجود آمدن آسیب نیز ممکن است باعث آرتروز زانو شود.
اگرچه علت ناشناخته است، برخی از عوامل خطر احتمال بروز آرتروز زانو را افزایش می دهند. عوامل خطر ابتلا به آرتروز به طور خاص عبارتند از:
- درد و تورم شایع ترین علائم آرتروز زانو هستند
- صداهای خش خش، کلیک، ساییدن یا کوبیدن (کرپیتوس)
- مشکل در راه رفتن
- درد مفاصل که بسته به آب و هوا تغییر می کند
- سفتی مفصل
- زانو پرانتزی
- درد مفصل زانو که به آهستگی پیشرفت می کند یا دردی که به طور ناگهانی اتفاق می افتد
- قرمزی پوست
- تورم
- زمانی که زانوی شما می خواهد حرکت کند قفل می شود یا سفت است
- گرمی پوست
تشخیص و آزمایشات
برای بررسی آرتروز، پزشک عکسبرداری از زانوها تجویز می کند تا نوع آرتروز، تغییرات در استخوان ها، خارهای استخوانی و فاصله بیشتر بین استخوان ها بررسی شود. در صورت نیاز، آزمایشات تصویربرداری دیگری نیز تجویز می شود.
آرتروز زانو یک مشکل دائمی است. اما برخی از درمان ها به کاهش شدت علائم کمک می کنند و شاید از بدتر شدن بیماری جلوگیری کنند.
پزشک نمی توانند آرتروز زانو را به طور کامل درمان کند. اما درمان هایی را به شما توصیه می کند که می توانند شدت علائم شما را کاهش دهند و احتمالاً از بدتر شدن آرتروز زانو جلوگیری کند، از جمله:
وزن خود را در محدوده طبیعی حفظ کنید
برای تحرک داشتن، فعالیت های کم فشار (شنا، دوچرخهسواری) به جای فعالیتهای پر فشار (آهن دویدن، تنیس) را انجام دهید
حدود ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزش کنید
در کفش های خود از کفی های ضربه گیر استفاده کنید
گرما یا یخ (بسته به حاد یا مزمن بودن علایم) را روی ناحیه قرار دهید
زانوبند بپوشید
فیزیوتراپی بروید
تمرینات فیزیوتراپی که به انعطاف پذیری، قدرت و حرکت کمک می کنند را انجام دهید
از عصا استفاده کنید
طب سوزنی انجام دهید
پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) تزریق کنید
قبل از اینکه هر یک از این درمان ها را امتحان کنید، با پزشک خود مشورت کنید. آنها بسته به مرحله بیماری می دانند چه چیزی برای شما مناسب است و چه چیزی مناسب نیست.
همچنین می توانید داروهای زیر را امتحان کنید، از جمله:
استامینوفن
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوبروفن یا ژلوفن
مکمل های غذایی مانند گلوکزامین و کندرویتین سولفات
پمادها یا کرم هایی که درد را تسکین می دهند
کورتیکواستروئیدها (تزریق کورتون)
داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری
از پزشک خود بپرسید که آیا استفاده از داروها و مکمل های ساده برای آرتروز زانو برای شما خوب است یا خیر.
گزینه های غیرجراحی همیشه برای همه مبتلایان به آرتروز زانو به ویژه موارد شدید بیماری خوب جواب نمی دهند. شما ممکن است نیاز به انجام جراحی داشته باشید، از جمله روش های جراحی درمان آرتروز زانو شامل موارد زیر هستند:
آرتروپلاستی
آرتروسکوپی
استئوتومی
اکثر افراد در مرحله ۴ آرتروز نیاز به انجام جراحی دارند.
بهبودی کامل از آرتروز زانو امکان پذیر نیست. با این حال، ممکن است به انجام روش هایی مانند دارو درمانی، فیزیوتراپی و سایر درمانها، درد، تورم و سفتی کمتری احساس شود و روند پیشرفت بیماری کند گردد.
هیچ درمانی کاملی برای آرتروز زانو وجود ندارد. متاسفانه آرتروز یک مشکل مادام العمر است. اما خبر خوب این است که درمان هایی مانند فیزیوتراپی می توانند برخی از علائم را تسکین دهد. این درمان ها باعث کاهش یا جلوگیری از بدتر شدن بیماری میشوند.
آرتروز زانو می تواند با گذشت زمان و فشار روی مفصل بدتر شود. برای کاهش علائم و احتمالاً کاهش سرعت پیشرفت بیماری، درمان هایی مانند داروها و فیزیوتراپی موثر هستند.
اگر درد، تورم یا سفتی در زانوهای خود دارید به پزشک مراجعه کنید. به دنبال علائم دیگری مانند پوست گرم و قرمز و پرانتزی شدن یا قفل شدن مفصل زانو باشید. ممکن است آرتروز زانو داشته باشید.
برای توضیحات بیشتر به سایت دکتر راستگو مراجعه فرمایید.